Support
Auai i le FonotagaSaini loaSaini i Totonu Auai i se fonotagaSaini e Alu i lugaogalaau i 

Faʻafefea Ona Amata Se Lagolago Vaega i luga ole laiga

O se tamaloa e foliga faʻasamasamanoa ma se komepiuta feaveaʻi, o ataata ma tilotilo atu i le mamao i le taumatau, nofo i le nofoa tafaoga i totonu o le fale kofe-minO lea e te tau mafaufau pe faʻafefea ona amata se lagolago vaega lugalaina.

I le malamalama ai i le faʻamaʻi o le lalolagi, o se luʻi mo tagata le mauaina o le fesoasoani ma le lagolago latou te manaʻomia. O le valavala, ma lagona le motusia, aemaise pe a oʻo i le tiga o le mafaufau ua faaletonu le mafaufau, faʻamaloloina o manuʻa pe i le ogatotonu o togafitiga togafitiga, e faigofie ona lagona faʻaletonu. O le alu mamao ese mai le ala agai i le faʻamalologa mafai ona seti soʻo se tasi i lalo i lalo.

Ae o loʻo iai le faʻamoemoe - ma le tele.

Faatasi ai ma vaega lagolago i luga o le initaneti, e matua mafai lava e soʻo se tasi i soʻo se mea e sailia le fesoasoani ma le taʻitaʻiga latou te manaʻomia e toe foʻi ai i le ala e sili atu le mautu o le olaga.

I lenei blog post, o le a matou aofia ai:

  • O le a le Vaega Lagolago i luga ole laiga?
  • O Ituaiga Eseese o Vaega Lagolago i luga ole laiga
  • O Laasaga e 3 o le Fa'afaigofie
  • Eseese Vaega Fa'atulagaina
  • O mea e 4 e te manaʻomia e faʻalauiloa ai lau vaega
  • Fa'afefea ona Fausia se Avanoa o le Saogalemu ma Fa'atasi
  • Ma e sili atu!

Ae muamua, se'i o tatou talanoaina po o le a le vaega lagolago.

Fa'afefea ona Fa'afaigofieina se Vaega Lagolago… Ma O le a Le Mea?

O le ola ma le kanesa e mafai ona pei o se mamafa tele i lou fatafata. O le mafatia i le maliu fa'afuase'i o se pele po'o le toe fa'afo'isia o le PTSD e mafai ona a'afia uma ai le tulaga lelei o le olaga.

E ofo atu e se vaega lagolago ia i latou o loo mafatia i puapuaga se avanoa e vaai ma iloa ai, o se nofoaga e mafai ona latou molimau ma molimau atu ai i isi o loo feagai ma se aafiaga faapena. O se vaega lagolago e mafai ona la'ititi ma vavalalata pe tele ma aofia ai. O i latou e auai e mafai ona sau mai se nu'u fa'apitoa, fa'amaufa'atasi (tama'ita'i o lo'o maua i le kanesa fa'ama'i oti po'o tamaloloa e maua i le glioblastoma) pe mafai fo'i latou mai nu'u 'ese'ese ma aofia ai so'o se tasi e mana'o e tatala le talanoaga (tagata o lo'o sao i le kanesa, tagata o le aiga o tagata sao i le kanesa, ma isi).

O vaega lagolago i luga ole laiga e eseese foliga ma lapopoa, ma e mafai ona latou lagona e pei o se tagata avanoa saogalemu, e oo lava i luga ole laiga. E mafai ona fa'alilolilo, fa'aofuina, pe fa'afeiloa'i e tagata lava ia. I le isi itu, e mafai e se tagata tomai faʻapitoa poʻo se faʻatautaia ona faʻatautaia le vaega.

Faʻalagolago i le natura ma le autu, o se kulupu lagolago i luga ole laiga e mafai ona "tatala" (e mafai e tagata ona paʻu i soʻo se taimi) poʻo le "tapuni" (o loʻo i ai se tautinoga ma le faʻagasologa o le auai). O nisi vaega lagolago i luga ole laiga e amata atu e avea o se auala e fesuiai ai faamatalaga ma faasoa atu upu faamalosiau, ae o isi e tuputupu a'e i nuu felagolagomai lea e o atu ai tagata i luga ma tua atu e tausia e le tasi le isi offline; carpools, daycare, caregiving, moral support, etc. O nisi foi ua sili atu i aoaoga ma le faalauiloaina, ua suia i polokalame e aʻoaʻoina ai tagata lautele ma susulu ai se malamalama i le mafuaaga.

O le pito i lalo e mana'omia e tagata uma le lagona saogalemu faalelagona ma lagolagoina i so'o se tulaga e te filifilia e te feiloa'i ai. O le fa'atupuina o se lagona o le auai ma le mafanafana e amata i le fa'atulagaina o lau vaega lagolago i luga ole laiga.

Auala e Fa'afaigofie ai se Vaega Lagolago

I la'asaga amata, e taua tele le fa'ata'ita'iina o le auivi o le auala e fa'ailoa atu ai lau kulupu lagolago i luga ole laiga i lou nu'u. E te manaʻo e fai paaga ma se faʻalapotopotoga pe e te manaʻo e ave lenei mea ia oe lava? O e va'ava'ai e tu'ufa'atasia le lagolago fa'apolofesa pe o se nofoaga sili atu lea e fa'afeso'ota'i ai, fefa'asoaa'i ma tatala atu e uiga i aafiaga o le tasi ma le isi?

O laasaga nei e tolu o le faʻatulagaina o se talosaga e amata ai se vaega lagolago i luga ole laiga. E ui lava e le o se lisi vaivai, o se amataga lelei pe a mafaufau palepalealuga pe faʻapefea ona tuʻu faʻatasi ma mafaufau pe faʻapefea ona foliga i lalo o le auala:

STAGE 1 - Su'eina Fesoasoani I Lau Vaega Lagolago i luga ole Initaneti

E mafai ona fa'atulagaina se fonotaga a vaega lagolago i ni nai auala eseese e fa'atatau i le auala e te mana'o e aapa atu ai ma feso'ota'i ma tagata o le vaega. Fesili ifo ia te oe lava i fesili nei:

  • O le a le fa'amoemoe o lau vaega lagolago i luga ole laiga?
  • O le a le fa'apitoa o lau vaega? O ai e mafai ona auai?
  • E tatala i tagata mai so'o se mea? Po'o fa'alenu'u?
  • O le a le taunuuga manaʻomia o nei fonotaga faʻapitoa?

Va'aiga mata o le la o le kesi laupapa ma ipu kofe, laau toto, ma mea faigaluega; lua lima tusitusi i api ma talatalanoaga vitio i luga o le komepiuta komepiuta-minA mae'a ona e fa'atuina le ivi i tua o lau kulupu lagolago i luga ole laiga, ile la'asaga lea, va'ai po'o a mea o lo'o faia e isi vaega. Ua iai se vaega o iai i lou nofoaga fa'afanua? Afai e iai, e mafai ona e fa'amanino atili, pe fausia i luga?

O le su'esu'e e va'ai pe fa'afefea ona feiloa'i ma feso'ota'i isi tagata o le a fa'aosofia ai lau vaega ma fesoasoani ia te oe e fa'ata'ita'i lau vaega i se vaega ua fa'amaonia le manuia. Ma le isi, e faʻavaeina sootaga ma faʻamalosia le fesoʻotaʻiga ma isi faʻavae ma tagata o le ekalesia atonu e mafai ona faasino atu oe i le itu saʻo. E fesoasoani le fesili pe na faapefea ona amata a latou vaega, o a nisi o luitau sa tatau ona latou foia, o a punaoa na latou faaaogaina, ma o a punaoa e ono aoga mo oe.

Va'ai i fa'asologa o vaega nei e tolu e iloa ai po'o fea e mafai ona avea ma pusa sili mo lau vaega lagolago i luga ole laiga:

  • Fa'avae Mata'upu
    E fesoasoani lea e fa'alauiloa ma a'oa'o ai sui o le vaega e uiga i le autu latou te feiloa'i muamua ai. Pe mo se tulaga patino o le soifua maloloina o le mafaufau poʻo soʻo se ituaiga o maʻi fou faatoa maua, o se auala faʻavae aʻoaʻoga e fesoasoani i tagata e malamalama ai i mea o loʻo latou tauivi ai mai se vaaiga faaleaoaoga. E mafai ona tofia faitauga ona talanoaina lea i le a vitio vitio e faatatau i na faitauga. E mafai ona e ofoina atu faʻamatalaga faʻapitoa ma faʻapitoa e fai ma laasaga poʻo "faʻafefea," ma sili atu. Ose avanoa sili lea e aumai ai failauga po'o tagata ua iai le poto masani i lenei matata e fa'asalalau le autu ile a fa'aaliga mamao i luga ole laiga.
  • Fa'avae-Autu
    Pe mamao mamao pe o se vaega o se lisi o mataupu, e mafai e taitai vaega ona saunia se autu faalevaiaso e talanoaina ma fausia i luga. E mafai ona faia lenei mea o se taumafaiga fa'avae pe mafai fo'i ona ta'ita'ia e tagata ta'ito'atasi. O vaiaso ta'itasi e mafai ona fa'atatau i se mataupu 'ese'ese i totonu o se fa'amatalaga tele po'o ni fa'atalanoaga e mafai ona ta'ita'iina atu i le fa'asoa ma feso'ota'iga i totonu o se autu.
  • Tatala le Forum
    O lenei faiga e sili atu ona tatala ma e leai se faʻatulagaga faʻatulagaina. O autu o talanoaga e le'o fa'amauina ona o le fonotaga a le vaega lagolago o lo'o fa'agasolo malie e fa'aoga ai fesili, autu fa'afuase'i, fefa'asoaa'i, po'o lauga.

E le gata i lea, mafaufau pe faʻapefea ona e aapa atu ma faʻafesoʻotaʻi tagata e sili ona manaʻomia le i ai i lau pusa lagolago. Seti se vaega Facebook, YouTube auala poʻo le faia o galu e ala i ala o fesoʻotaʻiga lautele e pei o Instagram. Taumafai e fai lau oe lava upega tafaʻilagi, asiasi atu i nofoaga tutotonu ma falema'i, e ala i upu o gutu ma feiloaiga, pe toetoe lava po o le tagata lava ia.

STAGE 2 - Fuafuaina o Lau Vaega Lagolago i luga ole laiga

O lau vaega lagolago o lo'o faia i se avanoa i luga ole laiga e foliga mai e fai si motumotu pe afai e masani ona e feiloa'i. O le taimi lava e te maua ai le tomai o le i ai i totonu o se avanoa vaʻaia, e faigofie ona vaʻai pe faʻafefea ona paʻu vaega ma pe faʻapefea ona aoga mo tagata auai o loʻo aʻafia ai.

O le taimi lava e fa'amautu ai le fa'aosofiaga, ma e iai sau fa'atulagaga fa'avae ua fuafuaina, filifili le tekinolosi sa'o e a'afia lelei ai lau vaega lagolago i luga ole laiga o le a fa'afeso'ota'i le va i le va o le i luga ole laiga ma le fa'atasi. O le felagolagoma'i i le va o tagata auai, fatuina o se avanoa saogalemu ma tumaoti, ma le tuʻuina atu vave o le fesoasoani faʻalagona e mafai uma i tekinolosi fesoʻotaʻiga lua-auala.

Va'ava'ai mo fa'atonuga fa'atonu ma fa'aa'oa'oga fa'apei lau fetufaʻaiga, o se laupapa papaʻe i luga ole laiga, ma fa'amalamalamaga maualuga faalogologo ma vitio vitio Gafatia.

O isi auiliiliga e mafaufau i ai ma filifili ma isi tagata o le vaega o le:

  • Taimi ma taimi e fai ai fonotaga a vaega
  • O le a tumau, pa'u i totonu pe tamo'e mo se taimi patino?
  • E i ai ni tagata o le vaega? E fia? O ai e suitulaga pe a tupu se fa'alavelave?

STAGE 3 - Amata lau Vaega Lagolago i luga ole laiga

A'o maua e lau vaega lagolago i luga ole laiga le malosi ma pa'i atu i olaga o tagata, ia manatua le lautele ma le loloto o lou aapa atu. O mea nei e fa e fai a'o e fa'alauiloa lau vaega lagolago i luga ole laiga:

  • Fa'aola lau Vaega Lagolago i luga ole Initaneti ile taimi tonu
    Fesoasoani i tagata ia lagona le saogalemu ma le faʻaaloalogia e ala i le fatuina o se atigipusa e amata ma maeʻa i le taimi. O nei tuaoi maloloina e mafai ai e tagata auai ona lagona e pei o latou lava tuaoi o loʻo faʻaaloalogia ma galulue e faʻatupu le suavai ma le taulaʻi. Fa'aoga le Taimi Fa'atonu, Fa'asilasilaga SMS, po'o vala'aulia ma Fa'amanatu e fa'amautu ai tagata uma i luga o le ala ma fa'afou i so'o se suiga fa'atulagaina. O le tumau i le taimi e fiafia ai tagata uma.
  • Faasoa ma Fa'asoa Tiutetauave
    O le i ai o se auvaa autu o le au fa'atonu (pe 1-2 mo vaega laiti ae o'o atu i le 6 mo vaega tetele) e maua ai le lotogatasi, tumau, ma le mautu mo isi mea uma e mulimuli ai. Fa'afeso'ota'i e ala i Text Chat i se fonotaga i luga ole laiga, po'o le tu'u fa'atasi o se komiti la'ititi i le itu e feiloa'i ese mai ai mo se fonotaga vitiō fa'alemasina e talanoaina ai mataupu o fonotaga, le faatulagaga mo le tausaga po'o so'o se isi lava atugaluga e uiga i le vaega lagolago i luga o le initaneti.
  • Fausia se Fa'amatalaga Misiona
    Fa'amautu ou uiga taua, fa'amoemoega, ma talitonuga fa'avae e manava ai le ola i totonu o lau fa'alapotopotoga ma tulafono o amio. Tusa lava pe faʻafefea ona faʻatupuina pe tuputupu aʻe lau kulupu e faʻafeiloaʻi tagata fou, o lenei faʻamatalaga misiona e galue o se malamalama i le mea o loʻo i ai le vaega ma maua ai le malamalama i mea e mafai e tagata uma ona faʻamoemoe e alu ese mai ai. Ia faapuupuu, ma taulai atu i taunuuga nai lo faamoemoega, metotia po o folafolaga.
  • O le itu uliuli ma le pa'epa'e o lima o lo'o fa'aogaina le komepiuta e tatala i luga ole vae-min ole tagataFilifili Se Igoa Mo Lau Vaega
    O le vaega malie lea, ae tatau lava ona mafaufau lelei i ai. O le igoa e tatau ona tuusaʻo ma faʻamatalaga. Fa'alagolago i le natura o lau kulupu lagolago i luga ole laiga, e mafai ona e filifilia se mea e sili atu ona ogaoga ma fa'asaga i luma nai lo le poto ma le fa'atauva'a. O le igoa o lau kulupu o le a fa'ailoa tonu atu i tagata e ono iai oe. O le manino, o le sili atu foi lea o lou avanoa e tosina mai ai tagata e mafai ona manuia mai le auai i lau vaega.

Mai le sailia o fesoasoani i le fuafuaina e amata lau lava vaega lagolago i luga o le initaneti, o loʻo i ai iina le polokalama faʻasalalauga vitio e lagolagoina oe i laʻasaga uma. E te mana'omia tekinolosi fa'avae vitiō e feso'ota'i ma isi tagata e tutusa o latou mafaufau ile vaega ole su'esu'ega. E te manaʻomia foʻi pe a fuafuaina le faʻatulagaga ma tagata faʻavae, ma o le a mautinoa lava e te manaʻomia pe a e faʻafeiloaʻi moni mea na tutupu ma fatuina se avanoa vaʻaia e fetaui ma au tagata.

O nai Tulafono Tau Fale

E pei lava o soʻo se vaega lagolago, o mea taua i se manuia e faʻavae uma i le fatuina o se siosiomaga faʻaleleia ma saogalemu. E oo lava i se avanoa i luga ole laiga, e taua tele le faatumauina o se tulaga faʻapolofesa e aofia ai, saoloto mai le faʻamasinoga ma soʻo se isi ituaiga o mea leaga e ono aʻafia ai le malaga a le tagata auai i le faʻamalolo. Pe i totonu o se tusitaulima poʻo le taimi o aʻoaʻoga, faʻaaoga fetu taʻiala nei e fa e faʻaleleia ai se avanoa o le agaalofa, saogalemu, ma le auai:

  • Fa'atuina Ta'iala Ma Ta'u So'o
    Po o le a lava le autu, o le saogalemu faalelagona e sili ona taua. Mo tagata auai, o se kulupu lagolago i luga ole laiga o se avanoa e mafai ai ona faʻaaoga o latou leo ​​e faʻasoa ma tautala ai. Fa'atumauina le fa'atupuina o tali fa'atulagaina ma le fa'aogaina o fa'atonuga fa'atonu ina ia maua e tagata ta'ito'atasi le avanoa e fa'asoa ai i totonu ose taimi fa'atapula'aina ma e aunoa ma le fa'alavelave.
  • Tausia Fa'alilolilo ma Fa'alilolilo
    Ave i le fale le manatu o mea o loʻo faʻasoa i lenei vaega e tumau i lenei vaega. Faamanatu i tagata auai e faasaina le pueina pe afai e tupu, e tatau i tagata uma ona malilie.
  • Fausia se faamoega o le saogalemu mo lagona
    O lagona e oo mai ma alu, ma o tagata uma e aoga, peitaʻi, afai e tulaʻi mai lagona mai se avanoa e faʻaituau pe faʻafefe, o le sauniga e mafai ona vave avea ma faʻafitauli. Tusi ma malilie i se faiga faavae le faapalepale mo fefaʻasoaaʻiga tiga. Faataitai ala'oa auala ma vaelua i vaega laiti i luga ole laiga mo fesoasoani faaopoopo pe a mana'omia.
  • Fa'aaloalo i Tuaoi
    E tofu tagata uma ma tuaoi faaletino, fa'alagona, fa'aleagaga ma le mafaufau o lea o le fa'aaloalo ia i latou i se fa'alapotopotoga e taua tele i le fa'atupuina o se avanoa mo le saogalemu o vaega. Faʻalavelave, ma taʻu atu i tagata le auala e tali atu ai e mafai ona vaʻaia o “laveaiina” po o le “faiaoga.” Fa'aoga le ata o le Gallery ma le Speaker Spotlight e fesoasoani ai i isi sui e iloa tonu po'o ai o lo'o tautala a'o saunia fo'i se lau e tumu i tagata auai o lo'o fa'alogo ma fa'alogoina o latou foliga ma le gagana a le tino. Ia manatua: O le ta'u atu i se tasi o ona lagona po o mea e mafaufau i ai e le o se auala fesoasoani, se'i vagana ua manao i ai se tasi. I le faaiuga o le vasega, e mafai ona e faʻasaoina sina taimi mo le "faʻafitauli" foia lea e mafai ai e tagata ona lafo atu fautuaga pe faʻasoa mea e aoga mo i latou.

E o'o lava ile luga ole laiga, e mafai ona e fa'atusaina le saogalemu ma le lagona o lo'o i ai tagata o lo'o sailia i se vaega lagolago e taugofie, faigofie ona fa'aoga ma aofia ai.

Faatasi ai ma FreeConference.com, aumai faatasi lou nuu i luga o le initaneti e ala i le faatosinaina o tagata mai itu uma e fusifusia ma faamaloloina i se nofoaga saogalemu ma pulea. Aemaise lava i le fa'alavelave po'o mea na tutupu i le olaga na a'afia ai lagona o tagata o le auai ma le saogalemu, a fofo o konafesi vitio mo vaega lagolago e fa'atuatuaina e tatala ai le faitoto'a i so'otaga, o se vaega taua o le fa'amalologa o tagata uma. Fa'aopoopo Vitio Talatala, vala'au fonotaga ma Fofoga Fetalai ma Fa'aaliga Va'aiga i le fa'atulagaina o lau kulupu lagolago i luga ole laiga mo se so'otaga fa'atasi ma fa'ata'ita'iga fa'alapotopotoga.

Faʻafeiloaʻi se Taʻitaʻifono Fuafua Valaau poʻo Vitio Konafesi, Amata Nei!

Fausia lau FreeConference.com teugatupe ma maua ai avanoa i mea uma e te manaʻomia mo lau pisinisi poʻo le faʻalapotopotoga e lavea le eleele tamoe, pei o le vitio ma Fefaasoaaʻi Mata, Valaʻauina o Faʻatulagaina, Valaʻaulia Imeli otometi, Faʻamanatuga, Ma isi.

SAINI LUGA TAIMI NEI
sātauro